Even voorstellen

De oprichtingsdatum van kon. harmonie St. Cecilia 1836 Vaals staat nauwkeurig vast: 12 mei 1836. Bovendien zijn de namen van de 12 muzikanten, die het initiatief tot de oprichting gaven, exact bekend. In de eerste jaren van haar bestaan verleende de harmonie in hoofdzaak medewerking aan processies in de Nederlandse, Duitse en Belgische grensdorpen. Vooral vanwege de unieke, indrukwekkende...

Van carnavalsconcert tot carnavalsrevue

Op 5 februari 1995 vond het eerste Carnavalsconcert van de harmonie plaats in het Grensülle-paviljoen op de parkeerplaats achter restaurant “De Suisse”. Een luchtig concert met zang en humoristische verbindende teksten van Hans Pelzer. In de loop van de navolgende jaren verhuisde het paviljoen naar het gemeentelijk sportpark en kreeg de presentatie van het concert een steeds belangrijker rol....

Concertreizen

Er zijn in het verleden eendaagse, tweedaagse en zelfs driedaagse reizen geweest. Het zou te ver voeren om al deze reizen uitvoerig te beschrijven. De reisverslagen zijn wel terug te vinden in de traditioneel door de secretaris jaarlijks op te maken kroniek. Gedetailleerde, bloemrijke, smeuige verhalen, van o­nbeschrijflijke taferelen in pensions, slapen in de openlucht of de eerste kennismaking...

SJMOETSIE IS THUIS!

Wie de laatste revue van de harmonie “VRUIJ DIESJ NIT ÓP OONJELADE EIER” nog in zijn geheugen heeft bewaard, herinnert zich zeker nog een van de hoofdrolspelers in deze tragi- komische, hilarische erfeniskwestie. Hij was het, die er uiteindelijk met de “buit” vandoor ging: het hondje SJMOETSIE van de schatrijke oom Dagobert Dash, dat de andere erfgenamen, die zich al te vroeg op “oonjelade eier”...

Coronafilm

De Vaalser harmonie, “DE MOEZIEK”, heeft als “HATS ÓNGER D’R REEM” voor alle Völser en alle hulp- en zorgverleners, online het nummer “VOLS DOE BIS E DÖRP” opgenomen.
De muzikanten van de grote harmonie hebben samen, maar ieder voor zich thuis, met de jonge muzikanten en leerlingen van de Jeugdharmonie en de drumband, het nummer opgenomen, waarna het tot één geheel als film en muziek is samengevoegd.

De moeziek

De zuilen van de opleiding.
Blazersklas
Begin je pas muziek te maken, speel je meteen met anderen in de blazersklas.
S M V
Stichting muziekonderwijs Vaals.
Jeugdorkest
Nadat je al een beetje gevorderd bent, speel je met anderen samen in het jeugdorkest.
Werving
Om regelmatig nieuwe leerlingen te krijgen, wordt er op verschillende manieren geworven voor nieuwe leerlingen.

HDCR

De Hub Deitz Carnavalsrevue
Een cryptische titel, een humoristisch verhaal, unieke typetjes, geweldige solisten, prachtige kostumering, indrukwekkende decors en een spetterend repertoire. De Hub Deitz Carnavalsrevue.

HEMMELSJTEERE ANIESLAKRITS

Asterix & Obelisk

Et is noch Suppe da...

VRUIJ DIESJ NIT ÓP OONJELADE EIER

WIE OUWER DE NUS, WIE HELLER DE SJAAL

“WOA VÖLSER JONGE……..”

Carnavalsconcert 2003 Vuur zetse der mei oop der zaal

Carnavalsconcert 2002 Polterovvend

Wasser, Wasser

WAT D’R BOER NIT KENT….

De oprichtingsdatum van kon. harmonie St. Cecilia 1836 Vaals staat nauwkeurig vast: 12 mei 1836. Bovendien zijn de namen van de 12 muzikanten, die het initiatief tot de oprichting gaven, exact bekend. In de eerste jaren van haar bestaan verleende de harmonie in hoofdzaak medewerking aan processies in de Nederlandse, Duitse en Belgische grensdorpen. Vooral vanwege de unieke, indrukwekkende processiemarsen was St. Cecilia overal een graag geziene gast. Het geven van concerten kwam pas veel later op de agenda.

In Vaals werd voor het eerst in 1863 geconcerteerd. De eerste foto van de vereniging dateert uit 1900. Tot aan de tweede wereldoorlog werd in het gebied rond het drielandenpunt aan vele muziekfestivals deelgenomen. Over de concertreizen, die te voet of met paard en wagen werden o­ndernomen, bestaat een zeer geestig geschreven kroniek. Vooral de laatste tientallen jaren is de vereniging tot grote bloei gekomen en heeft in een wijde omgeving furore gemaakt. De harmonie mocht zich steeds verheugen in de opvolging van uitstekende dirigenten. Vele malen werd aan de bondsconcoursen deelgenomen en steeds werden er eerste prijzen behaald, tijdens het bondsconcours van 1997 in de Rodahal in Kerkrade zelfs een eerste prijs met lof der jury. De harmonie, die het predikaat “koninklijk”mag voeren, speelt sinds 1963 in de op één na hoogste klasse, de superieure afdeling (1e divisie).

St. Cecilia biedt haar leerlingen een gedegen muziekopleiding en beschikt over een Jeugdharmonie, waar jonge muzikanten, veelal nog in opleiding, het ensemblespel op speelse wijze mogen ervaren. De harmonie kent jaarlijks een drukke activiteitenagenda. Naast de vaste eigen activiteiten zoals het zomerconcert “Open Air”,  het najaarsconcert “Grenzeloos”, met speciaal repertoire of speciale gastsolisten, en het inmiddels euregionaal vermaarde carnavalsconcert, waar de harmonie al haar instrumentale, vocale, acteurs- en danstalenten uit de kast haalt, zijn er ook de lokale traditionele verplichtingen zoals processies, optochten, aubades etc. Vers in het geheugen ligt de zeer succesvolle concertreis naar Polen, met o.a. een indrukwekkende muzikale kranslegging in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en een galaconcert in de concertzaal van de Poolse radio in Wroclaw´. Tevens zijn eveneens de prachtige reizen naar München een echte highlight in de rijke geschiedenis.
De vereniging beschikt voor diverse gelegenheden ook over kleinere ensembles, die zich toeleggen op kamermuziek of het opluisteren van kerkelijke diensten, terwijl door koperblazers traditiegetrouw de koude kerstnacht wordt gevuld met warme, sfeervolle kerstklanken.
Gezien de geografische ligging van de plaats Vaals heeft de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals zich ontwikkeld als een euregionaal, drietalig harmonie-orkest, waar drie nationaliteiten in harmonie samen concerteren.

185 - Jaar de Moeziek

De kon. harmonie st. cecilia 1836 werd op 12 mei 1836 opgericht.