Het begrip Harmonie komt van het Griekse 'harmottoo': samenvoegen, aaneenvoegen. Er is sprake van harmonie wanneer er meerdere en verschillende tonen tegelijk klinken. Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. In tegenstelling tot de fanfare bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers, slagwerkers en saxofoons maar doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot mee. Door deze bezetting is de harmonie in staat een groter scala aan nuances te verklanken.

Houtblaasinstrumenten

De eerste groep instrumenten zijn de houtblazers. De instrumenten die onder deze groep vallen zijn: Dwarsfluit, piccolo, klarinetten, hobo, fagot en saxofoon. Van veel instrumenten zijn er verschillende varianten beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een altklarinet en een sopraansaxofoon.

Koperblaasinstrumenten

Naast houtblazers spelen de koperblazers ook een belangrijke rol in een harmonie. Instrumenten die in de categorie koperblazer vallen zijn: trompet, eufonium, hoorn, trombone en tuba. Ook van deze instrumenten zijn er weer diverse varianten beschikbaar zoals een bastrombone.

Slagwerkinstrumenten

De slagwerkinstrumenten zijn onmisbaar in een harmonie. Er zijn veel slagwerkinstrumenten die in een harmonie aanwezig kunnen zijn. Lang niet elk instrument is aanwezig in iedere harmonie. Vaak bestaat een harmonie uit enkele slagwerkinstrumenten. De instrumenten die te horen kunnen zijn in een harmonie zijn: kleine trom, grote trom, drumstel, bekkens, triangel, pauken, tam-tam, tom-toms, klokkenspel, xylofoon en buisklokken.

Kippenvel bezorgde Bruno Herff met zijn Jeugdharmonie van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals een volle uitvoeringszaal "de Obelisk" met de uitvoering van zijn musical "Magic MusicAL" op zondagmiddag 29 mei jl. Op vrijdagmiddag hield deze musical al zo'n 400 basisschoolleerlingen 2 uur lang in de ban.

Naar muziek luisteren geeft veel mensen vreugde en plezier. Zelf muziek maken geeft nog meer voldoening. Als je muziek wilt gaan spelen, kun je daar het beste vroeg mee beginnen.Immers: Jong geleerd is oud gedaan. Bij o­nze vereniging heb je de kans om samen met anderen een instrument te leren spelen. Dat kan een blaasinstrument zijn, zoals klarinet, hoorn, trompet, enz. Het kan ook een slaginstrument zijn, zoals trommel, drumstel, vibrafoon, enz.

Wat heeft onze verenging je te bieden?

Als je nog niets van muziek maken weet, krijg je bij o­ns de beginselen geleerd.Wij stellen je een instrument ter beschikking. Wel moeten we hierbij zeggen,dat natuurlijk niet iedereen hetzelfde instrument kan bespelen. Maar we hebben ruimte genoeg en het gebeurt altijd in overleg met jou. Voor de meeste instrumenten kun je echter direct inschrijven. In alle gevallen krijg je les van uitstekende leraren.  Je krijgt altijd les hier in Vaals. Wij werken samen met Sichting Muziekonderwijs Vaals, de stichting  voor het muziekonderwijs in Vaals. Na o­ngeveer een jaar speel je mee met de jeugdharmonie of de drumband. Speel je al een instrument, dan ben je direct al van harte welkom bij de jeugdharmonie of drumband, of zelfs de harmonie, afhankelijk van je niveau. Onze opleidung wordt gecoordineerd door Wendy Rooyen - Zegers en Claudia Delnoye - Crumbach. Neem gerust contact met hen op.

Claudia Delnoye Crumbach

185 - Jaar de Moeziek

De kon. harmonie st. cecilia 1836 werd op 12 mei 1836 opgericht.