De trompet is een van de oudste instrumenten. Het prototype bestond uit een hoorn van een rund. ln de bijbel wordt de vernietigende kracht van de trompet al beschreven. Door wat ze horen bij militaire toepassingen of drumfanfares denken veel mensen dat de trompet uitsluitend geschikt is om lawaai te maken. Dit is niet zo. De trompet is een zeer lyrisch instrument, zeer geschikt om zowel de meest tedere als agressieve klanken voort te brengen. Wellicht is dit instrument daarom een fantastische "uitlaatklep" voor de spanningen van elke dag.

Enigszins afhankelijk van zijn of haar fysieke ontwikkeling kan een kind vanaf 8 jaar al trompet leren spelen. Voorwaarde is wel, dat het gebit, vooral de voortanden, geschikt en volledig is. Het kind moet gewisseld hebben.

In de praktijk valt het leren bespelen van de trompet soms tegen. Het ziet er allemaal zo eenvoudig uit, maar er is heel wat doorzettingsvermogen nodig voor je een simpel kinderliedje een beetje gaaf kunt uitvoeren. Gelukkig wordt dit geduld beloond, doordat de trompet voor alle genres (klassiek, populair, jazz) en alle omstandigheden (kerk, thuis, buiten enz.) te gebruiken is. Het instrument is bovendien goedkoop en gemakkelijk te vervoeren. Na een jaar kan een kind overal al iets doen met zijn vers verworven vaardigheid.

De trompet wordt veel als solo-instrument gebruikt, maar ook in diverse ensembles zoals symfonie- en fanfare-orkesten. Er is veel literatuur voor trompetensembles. ln big-bands, jazz-combo's en funkbands: overal duikt de trompet op.

Alles wat is gezegd over de trompet geldt ook voor andere instrumenten uit deze familie: de bugel of flugelhorn en de cornet. Er is slechts een afwijkende klankkleur door de enigszins afwijkende bouw.

https://www.youtube.com/watch?v=GRi3vM1dnlA