Concerten en festiviteiten

 

In een vogelvlucht


VAN UITSTAPJES TOT CONCERTREIZEN                                                                                                             
In de historie van de harmonie vinden verschillende korte en langere concertreizen plaats. In de beginjaren per kar en paard, later uiteraard comfortabeler per touringcar: o.a. 1969 en 1972 Fürth, 1980 Lindenfels, 1993 Zwijndrecht. De meest indrukwekkende concertreis maakte de harmonie in 2004 naar het Poolse Wroclaw met als hoogtepunten, naast het populaire openluchtconcert in het historische stadcentrum, het concert in de concertzaal van de Poolse radio en het emotionele bezoek aan Ausschwitz/Birkenau met muzikale gang (processiemars 4) naar het oorlogsmonument en kranslegging door burgemeester Monique Quint. Zowel in 2013 als in 2015 toog men naar München waar men o.a. concerteerde in Esching, musiceerde in de Paulaner Biergarten en met “Highland Cathedral” (Vols, doe bis e dörp) het winkelend publiek met een flashmob in het stadcentrum verraste.                                                                                                      
Tot 1900 bestonden, wat nu concertreizen wordt genoemd, uit eendaagse, hooguit tweedaagse “uitstapjes”, gekoppeld aan de deelname aan zgn. Musikfestivals (met Musik, Essen und Trinken) meestal bij gelegenheid van een Jubelfest. Zo reisde men o.a. naar Kohlscheid, Mechelen, Sittard, Montzen, Welkenraedt, Aken en Dolhain (met een uitstap per Dampfstrassenbahn naar de Gileppe) .

 

1930 Wiesenfest

1930 - "Wiesenfest".

 

1932 - Monschau

1932 - Samen een uitstapje gemaakt in Monschau (D).

1933 - Spa (B)

1933 - "De moeziek" musicerend door het centrum van Spa (B).

1951 - Optocht Maastrichterlaan

 

DE CONCERTEN

Na het patronaat aan de Kerkstraat was zaal Gilissen jarenlang de concertaccomodatie van de harmonie met uitstapjes naar de voormalige St. Jozefkerk. Later, bij gebrek aan een geschikte zaal, werd de sporthal aan de Pastoorsweide telkens weer gereed gemaakt om er te musiceren. De komst van de “Obelisk” in 2003 zorgde voor een permanente concertaccomodatie waar de harmonie sindsdien voor al haar uitvoeringen dankbaar gebruik van maakt. Muziek kijkt over grenzen, muzikaal, geografisch, cultuur-historisch. 
Reden voor de harmonie om sedert 2007 haar najaarsconcerten de titel “Grenzeloos” mee te geven, met thema’s als “Dances”, “Vrouwen”, “Solissimo”, Van A naar B”, “Natuurlijk” en “Er was eens...”. Tussendoor waren er als opvolger van de lenteconcerten de “Ontmoetingen”-concerten met gastharmonieën o.a. harmonie Groot-Excelsior uit. Amsterdam (tegenbezoek met concert in de Bach-zaal van het Amsterdams Conservatorium), de Philharmonie Gelre, Harmonie Juliana Holtum, Koninklijke harmonie Hergenrath (“Sporken meets Sporken”), Brassband Düren en tijdens het WMC 2009 de Spaanse harmonie Associado Unio uit Bocairent.

 

1955 - Concert in het patronaat

1955 - Patronaat winterconcert

1957 - Schutterswei

1961 - Koninklijk!

 

 

1969 - Concertreis Fürth (D)

1969 - Optocht door het centrum van Fürth (D). 

1974 - Burgfeesten Noorbeek

1976 - Receptie 140 - jarig bestaan

 

 

1980 - Lenteconcert

Opnames van dit lenteconcert d.d. 20.4.1980 uit de St. Jozefkerk in Vaals.

1981 - Morgenkonzert Kettenis (B)

1982 - Aken Serenade voor koningin Beatrix

1982 - Voor het stadshuis in Aken.

 

1982 - Samen met een imposante drumband.

1982 - Al spelender voor een groot publiek.

 

1984 - Lenteconcert 

in de sporthal Lindenstraat

1984 - Geen concertzaal, maar wel topmuziek.

1984 - Met werken als "Piet Hein Rhapsody" wist men het publiek te boeien. 

1984 - De saxofoongroep presenteerde "Hey Bobby".

1984 - Herbert Bülles aan de cornet.

1984 - Tijdens "Hootennanny" werden de trompetten aan het publiek voorgesteld.

1984 - Harmonie en dirigent Jean Herzet waren in hun nopjes.

 

1985 Concert Grugapark

in Essen(D)

1985 - In het Grugapark in Essen (D) werd er een matineeconcert in de kiosk gehouden.

1985 Presentatie LP

Muziekfestijn

1985 - Ensemble "Anno dazoemaal" tijdens de presentatie van de Lp "Muziekfestijn" in zaal Gillessen.

1985 - Hans Pelzer gaf de maat aan bij de "Lausitzer" - marsen.

 

1985 - Kerstmarkt Aken

 

1986 Concert Grugapark

in Essen(D)

en bezoek aan grilfeest in Essen(D)

 

1986 Feesttent

bij het 150-jarig jubileum

 

1987 Concert Gruga

1987 - Ook in dit jaar een bezoek aan Essen (D) met een voltallig orkest.

1993 Concert Zwijndrecht

1993 - Concert in de kerk van Zwijndrecht. Het eerste uitstapje met dirigent Gerhard Sporken.

 

1995 - Filmopname "Wied es de wind"

Filmopnames van “Wied es de wind”, met John Bröcheler. De leden van de harmonie ervaarden deze opnames als bijzonder en apart. In weer en wind, bij licht en duisternis, herhalingen, aparte geluidsopnames. Alles moest perfect zijn.
Voor één keer een ster uit "Hollywood"!

1996 Vlagwijding

in de St. Pauluskerk

1996 - De nieuwe vlag wordt gezegend door pastoor Broekhoven.

1996 - Links van het koor staat de oude standaard, die vervangen moest worden.

 

DE BIJZONDERE PROJECT-CONCERTEN

Uitdagende concerten in de vorm van een project waren er ook: Wij brengen in herinnering in 1995 de deelname aan de film “Wied es de wind” met John Bröcheler en de deelname aan diens meesterlijke openluchtuitvoering van “Clermoretti” in 2008 samen met de collega-harmonie uit Hergenrath, het Kon. Mannenkoor Cecilia 1837, Gemengd Koor St. Jozef, Kerkelijk Gemengd Koor St. Gregorius Vijlen en Vocaal Ensemble Donna Voce. In 2000 organiseerde en speelde de harmonie het 1e Rabo Heuvelland Promsconcert. Niet te vergeten is het concert in 2004 met de piepjonge Lucas en Arthur Jussen in de pas geopende “Obelisk”. In 2005 het openluchtconcert met “Rowwen Héze”. Bij het 175-jarig jubileum in 2011 stonden op het programma het concert “Historia Moezieka”, een uitgebreide historische terugblik in woord, beeld en muziek, als een-acter de nagespeelde Jröndoengsverzammeloeng van 12 mei 1836 en de premiëre van de Moeziek-dialektmis “Beëne mit hoolts- en koferklank”. Uit 2016 herinneren wij ons nog de verhalende muzikale uitvoering van “Clermoretti, Soiree Haus Blumenthal”, in 2017 het bijzonder “Adieu- concert” bij het afscheid van dirigent Gerhard Sporken.

 

 

1998 Repetitie sporthal

1998 - Repetitie van drumband en harmonie voor het a.s. lenteconcert.


2000 Rabopromsconcert

 

Als eerste Limburgse harmonie nam de Vaalser harmonie de “uitdaging” van de Rabobank Heuvelland aan om onder hun hoofdsponsorschap een Promsconcert te organiseren. Bij het lokaal ontbreken van een geschikte zaal moest daartoe de tennishal tot concerthal verbouwd worden. Deelnemende artiesten waren de popbands “Mirage” en “Escapade”, de mannenkoren Cecilia 1837 Vaals en CCK’74 Lemiers en de solisten Clemens Hofman, piano, Luc Brammertz, saxofoon en de zangers Gavino Tirotto, Heinz Keutgen, Helen Moes, en Maarten Driessen. Samen met 800 bezoekers genoten zij allen van een onvergetelijk concert.

 

Lenteconcert 2002

"Romeo & Juliette"

 

2003 - Eerste ontmoetingen

met Harmonieorkest Groot-Excelsior Amsterdam

 

 

2004 - Concertreis Wroclaw

Onderdeel van de concertreis van de harmonie naar Wrozlaw / Polen in 2004 was naast een galaconcert in het concertgebouw/studio van de Poolse radio, een openluchtconcert in Wrozlaw, een muzikaal bezoek aan een plaatselijke verpleeghuis en een bezoek  Ausschwitz.

Opnames uit de concertzaal van Radio Wroclaw.

 

Na enige diplomatieke heen-en-weer-correspondentie met Poolse vertaling was het gelukt om toestemming te verkrijgen een muzikaal eerbetoon te brengen in het voormalige concentratiekamp Birkenau / Auschwitz. Het zou een zeer gedenkwaardige dag worden. De eerste statie was het opvangkamp Birkenau, waar zich ook het monument voor alle slachtoffers van Birkenau / Auschwitz bevindt. 

Vanaf de toegangspoort voert een 1 kilometerlange rechte, met kuilen en stenen bezaaide weg, naar het monument. De weg wordt aan beide zijden geflankeerd door barakken en fundamenten en resten van barakken, van de weg gescheiden door tussen betonnen palen gespannen hoogspanningsprikkeldraad. Langs de weg een spoorlijn die net voor het monument letterlijk en figuurlijk doodloopt. Op twee plaatsen is het prikkeldraadhekwerk onderbroken door poorten, die rechts en links toegang gaven tot de barakken, waar de mensen bij aankomst naartoe werden gedirigeerd.

De harmonie en haar gevolg begaf zich ingetogen musicerend, in processie, over deze weg naar het monument, vier processiemarsen lang. Bezoekers sloten aan. De harmonie droeg een krans mee, die bij het monument gelegd zou gaan worden. Die rechte weg, deze indrukwekkende omgeving, de stilte met alleen het geluid van schoenen op grind, die formatie blauw geuniformeerde muzikanten, processiemarsen, die wel speciaal voor deze gelegenheid hadden kunnen zijn geschreven: het bezorgde menigeen een brok in de keel, ontlokte menig diepe zucht en er werd hier en daar een traan weggepinkt.

 

Het was een emotioneel beladen kilometer. Voor de Vaalser harmonie, maar ook voor een ieder persoonlijk, een historische kilometer. 

 

Na deze emotionele belevenissen de "ontlading" tijdens het spontane concert in de schemering bij het plaatselijke verpleeghuis.

 

2005 Grenzeloos

Sollissimo

2005 Concert Rowwen Heze

Zondagmiddag 21 augustus 2005. Een grote schare muziekliefhebbers toog naar het centrum van Vaals. Om precies te zijn: naar het sfeervolle von Clermontplein met zijn prachtige historische bebouwing, dat op deze feestmiddag als decor voor een speciaal proefconcert zou dienen. Op een groot podium concerteerde de Koninklijke Harmonie St.Cecilia 1836 Vaals samen met de populaire band uit het Limburgse plaatsje America: Rowwen Hèze! 

De ouverture was voor “De Moeziek”. Het von Clermontplein was gezellig druk. De temperatuur was uitstekend en het bleef de hele middag droog. Tientallen vrijwilligers zorgden ervoor dat alles rondom de organisatie op rolletjes liep. 

Onder leiding van dirigent Gerard Sporken opende de harmonie het openluchtconcert met “My dear country” en maakte aansluitend meteen indruk met enkele welklinkende en bekende marsen. In dit voortreffelijk harmonisch samenspel van muzikanten was plaats ingeruimd voor enkele spraakmakende solo’s. De trompettisten Marco Gulpen, Ed Klein en Patrick Sporken en hoboïste Sylvie Corman kregen een gul applaus na hun individuele intermezzi. 

Rond 14.30 uur kwam Rowwen Hèze het podium op en het aangekondigde samenspel tussen de harmonie van Vaals en Rowwen Hèze kreeg zijn beslag. De vele Rowwen Hèze fans waren er duidelijk over: samen met de muzikanten uit Vaals klonken de drie gespeelde Rowwen Hèze nummers: “Vur de kerk op het plein”, “Auto-Vliegtuug”, en “Hotel HouDoe” als een klokje, beter gezegd: deze succesnummers van de boys uit America hadden nu nog meer body. En daar waren de Vaalser muzikanten debet aan. Bravo!

 

2006 - Protestrepetitie

 

2008 - Clermoretti

 

Het open-air-concert “CLERMORETTI” 6 en 7 september 2008 met plaatsgenoot, wereldburger en internationaal gelouterd bariton John Bröcheler staat in de analen van de harmonie met grote gouden letters geschreven. Een greep uit de persberichten: Tegen tien over half negen beklom hij het podium. Gekleed in een makkelijk zittende zwarte schipperstrui, een grote rode rugzak losjes over zijn schouders bungelend. Rond half elf vertrok de maestro weer, met dezelfde bepakking en bezakking als waarmee hij was opgekomen. Uitgezwaaid met “John, adieë wa jong!” door zijn flamboyante “leraar” Vaalsenaar Jo Kern. Die praatte het openluchtconcert met een kleine dertig werken van o.a. Haydn, Mozart, Schubert, Verdi en Wagner op fantasievolle wijze aan elkaar.

In de bijna twee uur dat wereldster John Bröcheler in de feeëriek verlichte historische kern van Vaals het podium bemande, leesbril losjes in de hand, werd het publiek getrakteerd op een weergaloos concert. De begeleiding van een zo’n 120 man tellend harmonie-orkest van Koninklijke harmonie St. Cecilia 1836 Vaals en Königliche Harmonie Hergenrath (B) o.l.v. Gerhard Sporken en zo’n 100 koorzangers van Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals, Gemengd Koor St Jozef Vaals, Gemengd Koor St. Gregorius Vijlen en Vocaal Ensemble Donna Voce Wahlwiller, resp. o.l.v. Emmanuel Pleijers, Renate Rothbauer en Hans Geerkens, met medewerking van pianist Wim Schepers en violiste Le Yi Zhang, maakte grote indruk op de toehoorders, over twee avonden verspreid zo’n 3500. Een ode aan de rijke historie van Vaals en aan de beroemdste telg die het dorp heeft voortgebracht, was de inzet van “Clermoretti”.

 

 

2009 - Marscheerrepetitie

aan de "Lidl" 

 

2009 Ceciliafeest

 

2011 - Jründungsversammlung

Een één-akter speciaal voor het jubileum geschreven door Jo Kern. De oprichtingsvergadering anno 1836 in de Bergstraat te Vaals. De  een-akter verteld het verhaal van de oprichting van de "Moeziek". Het tweede gedeelte van deze avond speelde ensemble "anno dazoemaal" muziek uit de befaamde "Lausitzer" marsboekjes.

 

 

2011 - Dialektmis "Beeene met holtz- en kofferklank"

Radiointerview L1

2011 - Radiointerview L1 over de dialektmis van voorzitter en schrijver Jo Kern en dirigent Gerhard Sporken.

 

 

 

 

 

 

2011 - Moezika Historia

2011 - Samen met harmonie St. Catharina Lemiers, de solisten John Bröcheler, Elisabeth Sell (D), Fred Deitz, Guido Staps en Ye Li Zhang werd een muzikale reis door de geschiedenis van onze harmonie gemaakt. Naast de diverse muziek, wist Jo Kern het publiek met zijn verhaal 2 1/2 uur te boeien.

2011 - Solist Fred Deitz vertolkt delen uit Colors van Bert Appermont.

2011 - Als aflsluiting "Heal the World".

2011 - Standing ovations voor alle deelnemers.

 

 

2012 Grenzeloos "Er was eens..."

Een concert samen met de harmonie St. Catharina Lemiers.

 

2014 Grenzeloos DANZON

Fiesta latina

Een concert samen met harmonie St. Catharina Lemiers.

Solist: Gerard van Duinen, Bandoneon

 

Concertreizen München 2013 en 2015

 

2013 - Een bijzondere concertreis op uitnodiging van Muziekvereniging St. Andreas Eching. Naast een galaconcert werd er ook een bijzonder concert in het Paulanerbrauhaus am Nockherberg gegeven.

 

 

18 mei 2015 speelde de harmonie het galaconcert voor het 40 - jarig jubileum van Musikverein Eching in het Bürgerhaus. Het aanwezig publiek was razend enthousiast. Bijzondere vermelding hierbij was de het onvrijwillig verlaten van trompettist Roland Rooyen van de bühne naar het publiek. Het stuk kon toch met een glimlach tot een positief einde gebracht worden. Vrijdags werd er een "coole" flashmob aan het "Wendlingertor" georganiseerd. Naast het galaconcert vond er zaterdags een memorabel concert in het Brauhaus "Paulaner" plaats. Tot slot een feestelijke optocht met diverse muziekverenigingen. Het afsluitend "Platzkonzert" met alle deelnemers, goed voor ongeveer 800 muzikanten, was indrukwekkend.

 

2013 Grenzeloos

Concert samen met harmonie St. Catharina Lemiers.

 

2014 Concert Frankenhofmolen 

Concert samen met harmonie Lemiers in het kader van CitaSlow.

 

2016 - Clermoretti

"Soire Haus Blumenthal"

Een dramma per musica uit de hand van Jo Kern. Solisten: John Bröcheler, Fenna Ograjensek en Peter Petrov (B). Een bijzonder vervolg van Clermoretti met vele muzikale hoogtepunten en een verrassend verhaal.

2016 Ceciliamis

"Beeene mit holtz- en kofferklank"

 

 

2017 Afscheidsconcert Adieu

voor dirigent Gerhard Sporken

 

2017 - Zoon Patrick speelt het Trumpet Concerto van Arutiunian onder het dirigaat van zijn vader.

 

 

2017 - De laatste maten van Gerhard Sporken's 25-jarig dirigentschap bij de kon. harmonie st. cecilia 1836 Vaals.

 

 

 

 

 

2017 Openair  

Open Air 2018 

 

 

2017 Grenzeloos "Vrouwen"


Solisten: Monique Deitz en Marijn Kern

Met een gastoptreden van Los Catastrofos

Solisten: Monique Deitz en Marijn Kern

2018 Grenzeloos Natu

Natuurlijk! 

met een expostie van dierentekeningen van Remy Huybrechtse.

 

 

22-09-2019 - Vaals bevrijdt

 

 

2019 Grenzeloos "Van A naar B"

Een concert samen met de harmonie Excelsior van Nyswiller.

Een bijzonder opname uit dit concert. Met in het middendeel de electronische muziek verbeterd.

 

2019 - Ceciliafeest

 

2020 - Corona Rondgang

 

2021 Livestream

 2- uur lang presenteerde de harmonie, met eigen zangsolisten, een 10 - tal werken. Onderbroken werd het concert  door ludieke reklameboodschappen. Anno 2021 alleen online te zien. 

2021 Concert Maestro 

Een voor Vaals uniek concert. Kort na de livestream werd er de eerste concertavond na Corona gehouden met 4 bekende Vaalsenaren, die streden voor de titel "Maestro va Vols". Leo Vanweersch, Paul de Grauw, Marcel Wolffs en Maaike Cima. Na het dirigeren van een verplichte mars en een passend concertwerk, stond na ongeveer 1 1/2 uur een terechte winnaar vast. Jury en publiek waren in de ban van winnares Maaike Cima.